Att fota konserter

Jag har fått lite frågor om konsertfotograferingar, så jag tänkte att jag skulle svara på dom och samtidigt uppdatera mitt inlägg om utrustning och sånt,
såg att jag hade gjort ett för några år sedan som inte riktigt är aktuellt längre.
[Varning för långt inlägg, haha]

Agnes, Hudikkalaset 2014.
 
 
 
Utrustning:
Vad man behöver för utrustning för konsertfoto beror mycket på vart man har tänkt fota. T.ex. utomhusscener när det fortfarande finns dagsljus behöver man verkligen inte ha någon "värsting kamera" för att fota.
Har man tänkt fota inomhus underlättar det mycket med en kamera som klarar höga ISOtal och ett ljusstarktobjektiv.

 
Min utrustning vid konsertfotograferingar består utav Canon EOS 5D mark ll och Sigma 24-70/2.8. Vad för objektiv man behöver beror på vilka bilder man vill ha och vart ifrån man fotar. Jag personligen älskar att fota med vidvinkel, och om man har möjlighet att fota från fotodike eller längst fram i publiken så tycker jag att ett normalzoom funkar perfekt. Dock om man står längre bort kan jag känna att ett telezoom hade varit bra, eller om man fotar vid stora scener kan nog oxå att zoom vara bra.
I framtiden hoppas jag att kunna investera i en kamera som hanterar höga ISOtal och brus bättre, även så skulle jag vilja testa fota med Fisheyeobjektiv för jag tycker att såna ger så jäkla snygg effekt!
 

Ett tips är att kolla på andras bilder - Vilka bilder fastnar du extra mycket för?
Är det bilder som är tagna med vidvinkel/fisheye eller är det riktiga närbilder som är tagna med zoom?
 
Zoom vs Vidvinkel
 
De Vet Du, Style of Eye, Panda DA Panda, Ace Wilder
 
 
 
Inställningar:
När jag väljer inställningar så väljer jag först så stor bländare som möjligt - vilket i mitt fall blir 2.8, sedan väljer jag en slutartid på minst 1/100 sek och sedan anpassar jag ISO't efter det.
Fotar man utomhus så brukar inställningarna inte vara något bekymmer och man kan lätt snabba på slutartiden. Men inomhusscener är det knepigare med, det är inte ovanligt att
det är väldigt dåligt med belysning på artisten och då får man höja ISO't rejält och även försöka minska ner på slutartiden så mycket man vågar, risken är ju att det blir rörelseoskärpa sånna gånger.
 
 
Ljusmässigt den dåligaste spelning jag har fotat på var med Ammotrack, här fick jag ha ISO på 2000-2500 och där går verkligen min smärtgräns.
 
 
 
Blixt eller inte blixt:
Väldigt ofta när man väntar på att få ställa sig i fotodiket innan en konsert så kommer säkerhetspersonalen fram och säger "tre låtar och ingen blixt", så jag skulle vilja påstå att fota konserter
med blixt är mer eller mindre bannlyst. Och jag kan förstå det, det kan lätt förstöra känslan och stämningen både för artisten (hur kul kan det vara med massa starka blixtar i ansiktet hela tiden?),
för publiken och även i bilderna, man vill ju fånga precis som det är där och då.

Och även om det gärna är mörkt så går det faktiskt att få jättefina bilder bara man samarbetar med ljuset, ta nån sekund och titta hur det rör sig
och oftast är det ju även styrt i takt till musiken så det går att tajma in när man tar sin bild.

Jag själv är väldigt förtjust i motljusbilder:
 
Style of Eye, Mustasch, Ghost
 
 
Dock så ska jag ju erkänna att jag har ju faktiskt fotat med blixt oxå.
Då frågade jag arrangören innan om det var okej vilket det var, och dom bilderna är fortfarande några av mina absoluta favoriter,
men det känns ändå lite som ett nybörjarmisstag att fotografera med blixt.
 
Panda DA Panda, 2013, fotat med blixt.
 
 
 
Vart ska man stå?
Ett annat nybörjarmisstag brukar vara att man ställer sig mitt framför artisten "för då kommer man ju närmast", så var det iallafall för mig i början, men då brukar allt
man ser vara en stor mikrofon/mikrofonstativ, och det är ju inte så jätteroligt. Så lite snett vid sidan om artisten brukar vara det perfekta stället att stå.

Ofta är man ju flera fotografer som fotar så man byter plats med varandra så att alla får lite variation på sina bilder,
En liten rolig sak är att om en fotograf går till någon speciell sida/vinkel så brukar dom andra följa efter - ingen vill ju missa en bra bild?! Hahah.
 
Något som jag har fastnat för nu på sistone är att fota rakt framifrån med vidvinkel:
 
Agnes, Ghost
 
 
 
Att fota för någon annan.
Det finns flera olika företag och webbsidor som man kan vända sig till om man vill fota konserter [det är bara att googla lite så kommer ni hitta en hel drös!], men för att få göra det så måste man oftast visa upp det man har fotat tidigare, så det bästa är att börja med att höra av sig till arrangörer av mindre tillställningar så att man får bilder att börja bygga en portfolio med och sedan kan man ta kontakt med olika konsertfotosidor och kolla om dom söker fotografer, och när man har såna bakom sig så underlättar det otroligt mycket.

Jag själv har fotat för Musicstage.se i lite över ett år nu, och då går det till så att jag hittar en spelning som jag vill fota, jag mailar uppgifterna till Musicstage och dom tar kontakt med arrangören och fixar med allt så om det blir godkänt behöver jag bara se till att vara på plats i tid och sedan publicera bilderna. Chansen mycket större att få fotoack om man har något större bakom sig än om "bara lilla jag" hör av mig och vill fota, och sen slipper jag sitta och leta kontaktuppgifter till rätt person och boka allting själv.

 
Eric Saade, Darin
 
 
 
Och så den oundvikliga frågan: Tjänar man bra? Haha jag vet inte huuuur många gånger jag har fått denna fråga. Och om ni verkligen vill veta: Jag tjänar inte ett öre, jag går mycket mer troligt back på att åka till dom olika spelningarna. Och vet ni vad: Jag tycker att det här är så fantastiskt roligt och att få respons på sina bilder från artisterna är en otrolig glädjekänsla så det gör ingenting att jag inte blir rik på detta. Det är väldigt stor konkurrens då många verkar ha fått upp ögonen för det fantastiska med konsertfotograferingar och man måste börja någonstans, Ett mål är ju givetvis att kunna tjäna någonting på detta i framtiden, men just nu är jag mer än nöjd med att få fota alla fantastiska artister och få respons på mina bilder!

Ett annat mål/dröm som jag har är att få följa med ett band på turné, att vara deras "privata" fotograf och att fota artisterna både på scenen och bakom  - Det vore sååå kul!
[Så är du/ni en artist eller band som läser detta och vill ha en egen fotograf med på era spelningarna är det bara att skicka iväg ett mail ;) ]
 
 

Ja det var vad jag hade att dela med mig utav, tänk dock på att det här är enbart mina egna åsikter, som jag har kommit fram till genom att testa mig fram med vad jag tycker funkar och inte.
Mitt största - och bästa - tips är att våga testa sig fram!
 

Har ni fler frågor är det bara att lämna en kommentar.
Och fler av mina bilder hittar ni på min Facebook-sida Yohanna Music Photography, ta en titt vet ja! :)

 
Kram!
 
FOTO - Konsert, Tips & Trix | Fotograf Yohanna Mårtensson, Konsertfotografering, fototips, konsertfotograf | |
#1 - - Angus:

Du är grym!

Svar: Tusen tack! :)
Fotograf Yohanna Mårtensson

#2 - - Anna:

Många fina foton! Du är väldigt bra på det du gör :)
Svar: Jo, det håller jag absolut med om. Men då jag tyckte lika illa om Sean Banan så förstår jag fortfarande inte hur folk röstade på dem. Men smaken är som baken, får hoppas på fler bättre bidrag under resten av tävlingen helt enkelt :)

Svar: Tusen tack! :)
Fotograf Yohanna Mårtensson

#3 - - FrökenTV, bloggen om tv och film:

bra inlägg

#4 - - matilda :

Toppen inlägg!

Svar: Kul att du tycker det! :)
Fotograf Yohanna Mårtensson

#5 - - Camilla:

Du fotar så fina konsertbilder och de på Agnes är jättefin och den på Panda DA Panda när han står med armarna ut, tycker jag är underbar.

Svar: Åh tack så jättemycket! :) Den bilden på Panda DA Panda är en riktigt stor favorit hos mig oxå! :)
Fotograf Yohanna Mårtensson

#6 - - Ellen:

Alltså dina bilder är ju sååå bra. Du är så duktig.

Svar: Åh men tack fina du, vad glad jag blir att du tycker det! :)
Fotograf Yohanna Mårtensson

#7 - - Nelly:

Vilket intressant inlägg! :)

#8 - - hanna:

tack :D försöker få det så rött det bara går just nu :D

#9 - - biggeros:

Härligt att du tycker det är så roligt och tacksamt jobb för allt vad du gör!! Bara det fyller en med massa glädjerus och är rikt värt÷) Kram

#10 - - Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ:

Du är så duktig. Låter som en väldigt kul grej det där att få åka med en artist/band på en turné, så jag hoppas att du får göra det i framtiden:)

Svar: Tack så mycket fina du! :)
Fotograf Yohanna Mårtensson

#11 - - Anna-Lena:

Tack så mycket för alla tips. Jag älskar att fota på konserter och har också gjort det nu under några år.

Det är verkligen en härlig känsla och jag och min man åker iväg varje år på festivaler.

Super fina kort du tagit på konserter. Du är väldigt duktig tycker jag.

Jag skulle väldigt gärna vilja fota åt någon också så jag har skickat nåt mail å så... Men ska göra det igen tänkte jag.

Intressant att läsa om just den biten också.

Tack för ett mycket bra inlägg!

Svar: Vad roligt att du gillade inlägget! :) Håller tummarna för dig, och konserter är verkligen något av det roligaste man kan fotografera! :D
Fotograf Yohanna Mårtensson

Upp